Principi pravilne prehrane i hidratacije

Unatoč svjesnosti o važnosti konzumiranja uravnotežene prehrane te o zdravstvenim posljedicama konzumiranja nutritivno siromašne hrane, izbor hrane često se povodi osobnim preferencijama, navikama, tradiciji, dostupnosti, cijeni i praktičnosti. Suvremeni načritam života utječe na način života u kojem je sve češća konzumacija namirnica bogatih energijom, mastima, slobodnim šećerom ili soli/natrijem, a sve rijeđa konzumacija voća, povrća i cjelovitih žitarica te biljnih vlakana. Takve prehrambene navike pridonose riziku od razvoja visokog krvnog tlaka, hiperkolesterolemije, prekomjerne tjelesne mase i debljine, te upale, što zauzvrat povećava rizik od bolesti koje su značajno povezane sa pobolijevanjem i smrtnošću ponajviše od srčano-žilnih bolesti, šećerne bolesti tip 2 i raka. Kako bi spriječili te rizike i unaprijedili zdravlje, brojne zdravstvene i poljoprivredne institucije i agencije (primjerice Svjetska zdravstvena organizacija) promiču znanstveno utemeljene preporuke o hrani i prehrani. One su prilagođene pojedincima s navikama umjerene tjelesne aktivnosti, a sadrže opis kako postići optimalnu prehranu odgovarajućim izborom hrane za održavanje energetske ravnoteže. Obrazac prehrane koji održava i promiče zdravlje temelji se na kombinaciji hrane na koju utječu dostupnost, pristupačnost, namjera, navike, kultura, tradicija i drugi čimbenici. Prilikom odabira hrane treba obratiti pažnju na primjerenost, raznolikost, uravnoteženost i umjerenost. Takve obrasce prehrane mogu slijediti i pojedinci s navikama intenzivne tjelesne aktivnosti odnosno sportaši, ali prilagođene u količinama hrane i tekućine kako bi podmirile individualne potrebe.  

Hrvatske prehrambene smjernice koje promiče Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ako je su potvrđene od strane Ministarstva zdravlja sadrže slijedeće poruke: 

  • Jedite raznovrsnu, raznobojnu i sezonsku hranu. 
  • Jedite pet porcija voća ili povrća dnevno. 
  • Ne preskačite doručak, obrok koji Vam osigurava energiju za cijeli dan. 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji pravilna prehrana za odrasle treba se sastojati od: 

  • voća, povrća, mahunarki (npr. grašak, leća, grah, mahune, slanutak), orašastih plodova (npr. orasi, bademi, lješnjaci) te cjelovitih žitarica (npr. kukuruz, proso, zob, pšenica, ječam, integralna riža); 
  • najmanje 400g (5 obroka) voća i povrća dnevno. Jedan obrok, odnosno serviranje može se smatrati 1 voćka ili ½ tanjura kuhanog ili sirovog povrća. Krumpir, slatki krumpir i drugo korjenasto povrće bogato škrobom ne pripadaju u 5 obroka voća ili povrća; 
  • dodanih šećera u količini manjoj od 10% ukupnog energetskog unosa, što iznosi oko 50g (ili oko 12 čajnih žličica) za zdravu odraslu osobu za koju se preporučuje energetski unos od 2000 kcal dnevno. Prehrana koja sadrži manje od 5% omogućuje bolje zdravstvene prednosti. Osim onih šećera koji us dodani prilikom pripreme jela ili pića (kava, čaj), dodanim šećerima smatraju se i šećeri sadržani u industrijski proizvedenoj hrani poput slastica, bombona i pića zaslađenih šećerom poput gaziranih ili negaziranih bezalkoholnih pića, sokova od voća ili povrća, tekućih ili praškastih (voćnih) koncentrata, vode s okusom, energetskih i sportskih napitaka te aromatiziranih mliječnih napitaka; 
  • manje od 30% ukupnog energetskog unosa od masti. Veća zastupljenost nezasićenih masti (npr. riba, avokado, orašasto voće, lan, sezam, chia, suncokretove i bućine sjemenke, repičino, bućino i maslinovo ulje) ima prednost u odnosu na zasićene masti (npr. masno meso, maslac, palmino i kokosovo ulje, vrhnje, sir, ghee maslo i svinjska mast). Industrijske trans-masti nisu dio pravilne prehrane te ih se preporučuje izbjegavati (nalaze se u industrijski prerađenoj hrani, zamjenskom siru, očvrsnutoj biljnoj masti – slastice i slatkiši, brzoj hrani, grickalicama, prženoj hrani, margarinu i margarinskim namazima te hrani koja ih sadrži). Iznimku može činiti tradicionalna mediteranska prehrana koja može imati više od 30% energetskog unos od masti, prvenstveno od unosa maslinovog ulja, ribe i orašastih plodova. Dobro su znane zdravstvene dobrobiti obrasca prehrane poput mediteranske prehrane osobito u zaštiti srčano-žilnog zdravlja i sprječavanja nastanka raka, stoga se preporuča temeljiti prehranu na principima tradicionalne mediteranske prehrane; 
  • manje od 5g soli dnevno (otprilike 1 čajna žličica), pri čemu se preporučuje koristiti jodiranu sol kako bi se poboljšao unos joda. 

Sastavnice uravnotežene prehrane i njihove dobrobiti

Piše: dr. sc. Gordana Kenđel Jovanović, dipl. ing. nutr.

Literatura 

  1. Svjetska zdravstvena organizacija. WHO ažurira smjernice o mastima i ugljikohidratima. https://www.who.int/news/item/17-07-2023-who-updates-guidelines-on-fats-and-carbohydrates 
  2. Europska komisija. Promicanje zdravlja i prevencija bolesti Knowledge Gateway. Smjernice o prehrani temeljene na hrani u Europi. https://knowledge4policy.ec.europa.eu/health-promotion-knowledge-gateway/topic/food-based-dietary-guidelines-europe_en 
  3. Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Živjeti zdravo. Hranite li se i Vi zdravo? 2018. https://www.hzjz.hr/wp-content/uploads/2020/03/Hrana-LETAK.pdf 
  4. Cena H, Calder PC. Defining a Healthy Diet: Evidence for The Role of Contemporary Dietary Patterns in Health and Disease. Nutrients. 2020;12(2):334.  
  5. Dominguez LJ, Veronese N, Baiamonte E, Guarrera M, Parisi A, Ruffolo C, Tagliaferri F, Barbagallo M. Healthy Aging and Dietary Patterns. Nutrients. 2022;14(4):889.  
  6. Jeukendrup A, Gleeson M. Sport Nutrition. 3. izd., Human Kinetics, 2019. 

Ažurirano 13.11.2023.

Skip to content